Πώς να επιταχύνετε την ιστοσελίδα σας αποδοτικά

Blog / News / Security / Tutorial

website-loadingspeeds-tips-blog

Ο hosting provider αναλαμβάνει τη φιλοξενία της ιστοσελίδας σας στο διαδίκτυο, καθιστώντας την προσβάσιμη στους χρήστες. Η επιλογή ενός καλού hosting provider είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της ιστοσελίδας σας, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα, την απόδοση, την ασφάλεια και την υποστηριζόμενη λειτουργικότητα της.

Επιλέξτε έναν καλό πάροχο φιλοξενίας

Συγκεκριμένα, οι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν καλό hosting provider είναι οι εξής:

Ταχύτητα φόρτωσης

Οι χρήστες περιμένουν να φορτώσει η ιστοσελίδα τους σε δευτερόλεπτα. Εάν η ιστοσελίδα σας φορτώνει αργά, οι χρήστες θα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν και θα πιθανότατα αποχωρήσουν από την ιστοσελίδα σας.

Ασφάλεια

Ένας καλός hosting provider παρέχει προηγμένες μεθόδους ασφαλείας για την προστασία της ιστοσελίδας σας από επιθέσεις και κακόβουλο λογισμικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ιστοσελίδες που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα ή διαχειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες.

Υποστήριξη

Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ιστοσελίδα σας, χρειάζεστε υποστήριξη από τον hosting provider σας. Ένας καλός hosting provider παρέχει 24ωρη υποστήριξη με ταχεία ανταπόκριση σε ερωτήματα και προβλήματα.

Πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την επιλογή ενός hosting provider και να αποφύγετε τις φθηνές λύσεις που μπορεί να μην παρέχουν την απαιτούμενη ποιότητα υπηρεσιών, καθως και συμβατότητα με την πλατφόρμα της ιστοσελίδας σας (π.χ. WordPress, Joomla, Drupal κλπ.)

Επιλέξτε ένα γρήγορο και αποτελεσματικό θέμα (αν χρησιμοποιείτε WordPress)

Το WordPress είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες δημιουργίας ιστοσελίδων στον κόσμο, και ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι η διαθεσιμότητα πολλών θεμάτων (themes) που επιτρέπουν στους χρήστες να προσαρμόσουν την εμφάνιση της ιστοσελίδας τους. Ωστόσο, επιλέγοντας ένα λάθος θέμα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ασφάλειας, καθυστερήσεις φόρτωσης και κακή εμπειρία χρήστη.

Αργή Φόρτωση

Ένα βαρύ θέμα μπορεί να επιβραδύνει τη φόρτωση της ιστοσελίδας σας, προκαλώντας απώλεια επισκεπτών και μειωμένη βαθμολόγηση από τις μηχανές αναζήτησης.

Ασυμβατότητα

Κάποια θέματα μπορεί να είναι ασύμβατα με ορισμένα plugins, ή μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα μετά την ενημέρωση του WordPress.

Ανεπαρκής υποστήριξη

Αν το θέμα που επιλέξατε δεν έχει επαρκή υποστήριξη από τον δημιουργό του, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα στο μέλλον.

Η χρήση πειρατικών θεμάτων για το WordPress μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας. Τα πειρατικά θέματα δεν ελέγχονται από την επίσημη κοινότητα του WordPress, και μπορεί να περιέχουν μη βέλτιστο κώδικα ή να περιλαμβάνουν ανεπιθύμητο κώδικα, γνωστό και ως malware.

Εφαρμογή μηχανισμών Caching

Το caching είναι σημαντικό γιατί βοηθά στην βελτίωση της απόκρισης της ιστοσελίδας σας, μειώνοντας τον χρόνο φόρτωσης της σελίδας για τον χρήστη. Αν ο χρήστης έχει ήδη επισκεφθεί την ιστοσελίδα σας, το caching μπορεί να επιτρέψει στον περιηγητή του χρήστη να αποθηκεύσει κάποια στοιχεία της σελίδας στην τοπική του μνήμη, ώστε να μην χρειάζεται να τα κατεβάζει κάθε φορά που επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας.

Browser caching

Οι web developers μπορούν να εκμεταλλευτούν την τεχνική του browser caching για να βελτιώσουν την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας. Αυτό γίνεται με την αποθήκευση των αρχείων HTML, CSS και JavaScript στον browser του χρήστη, έτσι ώστε η ιστοσελίδα να φορτώνεται ταχύτερα και να μειώνεται η κίνηση δεδομένων από τον server.

Ορισμένες οδηγίες στο αρχείο .htaccess μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία browser caching. Παρακάτω είναι ένα παράδειγμα κώδικα για να ενεργοποιήσετε το browser caching στο αρχείο .htaccess:

# Ενεργοποίηση Browser caching
<IfModule mod_expires.c>
  ExpiresActive On
  ExpiresByType image/jpg "access 1 year"
  ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
  ExpiresByType image/gif "access 1 year"
  ExpiresByType image/png "access 1 year"
  ExpiresByType text/css "access 1 month"
  ExpiresByType text/html "access 1 month"
  ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
  ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month"
  ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
  ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
  ExpiresDefault "access 1 month"
</IfModule>

Αυτός ο κώδικας δημιουργεί ένα header που αποστέλλεται στον browser του χρήστη, το οποίο του λέει να αποθηκεύσει τα συγκεκριμένα είδη αρχείων στην cache του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να μειώσει τον χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας στο μέλλον καθώς τα αρχεία αποθηκεύονται τοπικά στον υπολογιστή του χρήστη και δεν χρειάζεται να φορτώνονται κάθε φορά που ο χρήστης επισκέπτεται την ιστοσελίδα.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας ότι η διαμόρφωση του αρχείου .htaccess είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και μια εσφαλμένη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ιστοσελίδα σας.

Server-side caching

Αυτή η τεχνική caching αποθηκεύει προσωρινά τα δεδομένα στη μνήμη του server, για να μειώσει τον χρόνο ανταπόκρισης της ιστοσελίδας στις αιτήσεις των χρηστών. Με τη χρήση server-side caching, η ιστοσελίδα μπορεί να φορτώνεται πιο γρήγορα και να ανταποκρίνεται στις αιτήσεις των χρηστών με περισσότερη αξιοπιστία.

Το LsCache είναι μια καλή επιλογή για την υλοποίηση caching στην σελίδα σας. Το LsCache είναι ένα ελαφρύ, γρήγορο και αξιόπιστο πρόσθετο caching για το WordPress. Χρησιμοποιεί τη λειτουργία Local Storage του προγράμματος περιήγησης του χρήστη για να αποθηκεύσει τα αποτελέσματα των επιπλέον HTTP αιτημάτων και να τα φορτώνει από εκεί κατά την πρώτη επίσκεψη του χρήστη στην ιστοσελίδα σας.

Το LsCache είναι εύκολο στη χρήση και δεν απαιτεί πολλές ρυθμίσεις, ενώ παρέχει επίσης δυνατότητα προσαρμογής για περισσότερη ελευθερία.

Μεγέθη γραφικών

Το μέγεθος των γραφικών στη σελίδα μας πρέπει να είναι μικρό για διάφορους λόγους, όπως:

Βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης της σελίδας

Το μεγάλο μέγεθος των γραφικών μπορεί να καθυστερήσει τη φόρτωση της σελίδας. Όταν το μέγεθος των γραφικών είναι μικρό, η σελίδα φορτώνεται πιο γρήγορα, βελτιώνοντας την εμπειρία του χρήστη και βελτιώνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης της σελίδας.

Βελτιωμένο SEO

Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν το μέγεθος των αρχείων γραφικών ως ένα από τα κριτήρια κατάταξης της σελίδας σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συμπιέσετε τις εικόνες σας και να εξοικονομήσετε χώρο αποθήκευσης και μειώσετε το μέγεθός τους για να επιταχύνετε τη φόρτωση της ιστοσελίδας σας. Παρακάτω είναι τρεις ιστοσελίδες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

TinyPNG

Το TinyPNG είναι ένα δωρεάν online εργαλείο συμπίεσης εικόνων που μπορεί να μειώσει το μέγεθος των εικόνων σας χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα της εικόνας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το TinyJPG για τη συμπίεση αρχείων JPEG.

Compressor.io

Το Compressor.io είναι ένα ακόμα δωρεάν online εργαλείο συμπίεσης εικόνων που υποστηρίζει αρχεία JPEG, PNG, GIF και SVG. Σας επιτρέπει να επιλέξετε το επίπεδο συμπίεσης της εικόνας και παρέχει μια προεπισκόπηση της εικόνας πριν και μετά τη συμπίεση.

Kraken.io

Το Kraken.io είναι ένα πιο πλήρες εργαλείο συμπίεσης εικόνων που προσφέρει τόσο μια δωρεάν όσο και μια πληρωμένη έκδοση. Η δωρεάν έκδοση παρέχει τη συμπίεση αρχείων JPEG, PNG και GIF, ενώ η πληρωμένη έκδοση προσφέρει επιπλέον δυνατότητες όπως συμπίεση WebP, αλλαγή μεγέθους και αποκοπή εικόνων.

Συνολικά, το μικρό μέγεθος των γραφικών μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών, να μειώσει την κατανάλωση δεδομένων και να βελτιώσει το SEO.

Αφαιρέστε τα περιττά Plugin

Η αφαίρεση των περιττών plugin από την ιστοσελίδα μας μπορεί να έχει πολλά οφέλη, όπως:

Βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης της σελίδας

Τα πολλά plugin μπορούν να καθυστερήσουν τη φόρτωση της σελίδας, καθώς καταναλώνουν πόρους του διακομιστή. Η αφαίρεση των περιττών plugin μπορεί να μειώσει το μέγεθος του κώδικα της σελίδας και να βελτιώσει την ταχύτητα φόρτωσης της.

Μείωση των πιθανοτήτων σφαλμάτων

Τα πολλά plugin μπορούν να προκαλέσουν σφάλματα στην ιστοσελίδα σας. Η αφαίρεση των περιττών plugin μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σφαλμάτων και να βελτιώσει τη σταθερότητα της σελίδας.

Αύξηση της ασφάλειας της ιστοσελίδας σας

Τα πολλά plugin μπορούν να αποτελέσουν εύκολο στόχο για κακόβουλους χρήστες και να εκτεθούν σε κινδύνους ασφαλείας. Η αφαίρεση των περιττών plugin μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια της ιστοσελίδας μας και να μειώσει τις πιθανότητες επιθέσεων.

– Χρησιμοποιήστε μόνο πιστοποιημένα πρόσθετα και θέματα από αξιόπιστες πηγές.

– Ενημερώνετε πάντα τα πρόσθετα και τα θέματα σας στην τελευταία τους έκδοση.

– Προσέξτε τις κριτικές και τα σχόλια των χρηστών πριν εγκαταστήσετε ένα πρόσθετο ή θέμα.

– Χρησιμοποιείστε μόνο τα απαραίτητα πρόσθετα και θέματα που χρειάζεστε.

– Αποφύγετε τα παλιά ή εγκαταλελειμμένα πρόσθετα και θέματα.

Είναι σημαντικό προτού αρχίσετε να ασχολείστε με τον ιστότοπό σας για να τον βελτιστοποιήσετε, να ελέγξετε πρώτα την ταχύτητά του. Στη συνέχεια, κάντε ένα πράγμα τη φορά και μετά από κάθε αλλαγή που κάνετε, δοκιμάστε ξανά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πείτε με βεβαιότητα ότι κάνετε τα πράγματα καλύτερα και όχι χειρότερα.

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το post;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε.

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 5

Γίνε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Post Tags

Σας ευχαριστούμε. Σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη Δευ-Παρ 11:00-19:00